Bronkhorst ES-FLOW – ultrazvukový prietokomer a regulátor malých prietokov kvapalín

logo D-Ex info@dex.sk | +421 2 5729 7421
  • Bronkhorst ES-FLOW – ultrazvukový prietokomer a regulátor malých prietokov kvapalín

    Kategórie článku

    Súvisiaci výrobca

    Relevantný produkt

    ES-FLOW ultrazvukový průtokoměr

    Holandská firma Bronkhorst, popredný európsky výrobca hmotnostných prietokomerov a regulátorov prietoku, uvádza na trh nový rad ultrazvukových prietokomerov pre meranie a reguláciu malých prietokov kvapalín – najmenších na trhu z tých, ktoré využívajú ultrazvukový princíp merania.

    Prístroje ES-Flow sú určené pre objemové meranie malých prietokov kvapalín od 4 ml/min až po 1 500 ml/min, a to s veľkou presnosťou, rýchlou odozvou a minimálnou tlakovou stratou. Vzhľadom k hygienickému dizajnu prístroja nachádzajú široké uplatnenie najmä v potravinárskom a farmaceutickom priemysle, ale pre svoju univerzálnosť majú široké možnosti použitia aj v iných odboroch. Presnosť merania je ± 1% z meranej hodnoty plus ± 1 ml/min. ES-Flow majú tiež sekundárny výstup pre meranie teploty média.

    Prietokomery ES-Flow sú použiteľné pre meranie širokého spektra kvapalín, nezávisle na ich vlastnostiach (je možné merať i nevodivé kvapaliny). Vďaka kombinácii priamej meracej časti senzora s nulovým mŕtvym objemom a hygienického procesného pripojenia pomocou potravinárskych prírub tri-clamp možno prietokomer použiť pre úlohy so zvýšenými požiadavkami na hygienu. V tomto prevedení je maximálny absolútny prevádzkový tlak 1 MPa.

    Bronkhorst ES-FLOW se zubovým čerpadlem

    Bronkhorst ES-FLOW so zubovým čerpadlom

    Pri použití v ostatných aplikáciách, kde hygienické prevedenie nie je potrebné, môže byť prietokomer vybavený kompresným konektormi so záreznými krúžkami (Swagelok). V tomto prevedení je prevádzkový tlak až 10 MPa. Všetky časti prístroja, ktoré sa dostanú do styku s pretekaným médiom, sú vyrobené výhradne z nehrdzavejúcej ocele 316L. ES-Flow má krytie IP67, a to vrátane multifunkčného dotykového displeja, ktorý je v prístroji integrovaný. Prostredníctvom displeja je možné nielen zobrazovať prietok, meniť jednotky, nastavovať alarmové hodnoty, počítadlá a ďalších funkcie, ale aj nastavovať prietok po prepojení prietokomera regulačným ventilom alebo zubovým čerpadlom. Priamo ovládaný proporcionálny ventil alebo zubové čerpadlo sú riadené s pomocou PID regulátora, ktorý je v prietokomere zabudovaný.

    Okrem ovládania zo vstavaného displeja možno rovnako ako u ostatných prietokomerov a regulátorov prietoku od firmy Bronkhorst využiť analógovú komunikáciu (4 až 20 mA, 0 až 5 V DC, 0 až 10 V DC) spolu s digitálnym rozhraním RS-232. Voliteľne je možné prístroj vybaviť aj komunikačnými protokolmi Profibus-DP, Modbus RTU / ASCII, Flow-Bus alebo DeviceNet. Pri ovládaní z PC je zdarma k dispozícii softvér výrobcu a driver pre LabView.

    Meranie prietokomerom ES-Flow je založené na ultrazvukovom princípe. Meria sa v rovnej rúrke z nehrdzavejúcej ocele s vnútorným priemerom 1,3 mm, ktorá je vo vnútri bez akýchkoľvek prekážok alebo mŕtveho priestoru. Okolo trubičky je niekoľko diskov, ktoré generujú radiálne oscilácie ultrazvukové vlny.

    Měřicí princip průtokoměru Bronkhorst ES-FLOW

    Merací princíp prietokomera Bronkhorst ES-FLOW

    Každý z diskov obsahuje vysielač aj snímač ultrazvukových vĺn, takže všetky kombinácie po prúde a proti prúdu sú zaznamenané a spracované. Vďaka presnému meraniu časového rozdielu jednotlivých záznamov (v ráde nanosekúnd) a automatickému meraniu rýchlosti zvuku v kvapaline je ES-Flow schopný merať objemový prietok kvapalín nezávisle na vlastnostiach pretekaného médiá. Kalibráciu na rôzne kvapaliny teda nie je potrebná a merania je možné v oboch smeroch.

    Ďalšou výhodou tohto princípu merania je jeho nezávislosť na vonkajších otrasoch (pracuje bezchybne aj pri otrasoch alebo vibráciách okolia) a to, že meranie funguje ako pre médiá s laminárnym prúdením, tak aj pre médiá s turbulentným prúdením.

    graf tlakové ztráty průtokoměru Bronkhorst ES-FLOW

    Tlaková strata prístroja je priamo závislá na veľkosti prietoku a viskozite pretekaného médiá.

    Rovnako ako u ostatných prístrojov Bronkhorst je bezplatne ponúkaná telefonická technická podpora 24 hodín denne a softvér zdarma.

    Autor článku: Michal Janoško - D-Ex Instruments, s.r.o.

    Kam ďalej?

    Môžete si pozrieť naše ďalšie články, prípadne si prejsť kategórie súvisiace s týmto článkom (), alebo si prezrieť relevantný produkt (Bronkhorst ES-FLOW). Viac informácií a zoznam všetkých produktov nájdete na stránke výrobcu Bronkhorst.

    Ak potrebujete viac informácií alebo nám chcete niečo povedať, neváhajte sa obrátiť priamo na nášho odborníka, a to buď prostredníctvom formulára, alebo emailom.


    Novinky