Dávkovanie plynu do bioreaktorov pomocou hmotnostných prietokomerov Bronkhorst

logo D-Ex info@dex.sk | +421 2 5729 7421
  • Dávkovanie plynu do bioreaktorov pomocou hmotnostných prietokomerov Bronkhorst

    Schéma řízení průtoku plynů do bioreaktoru

    Schéma riadenia prietoku plynu do bioreaktora – obr. 1

    V odbore modernej biotechnológie sú veľkými pomocníkmi baktérie, ktoré sa podieľajú na produkcii chemických, farmaceutických alebo biologicky aktívnych substancií, ako sú napr. protilátky alebo inzulín. Bioreaktory predstavujú ich „umelú liaheň“. Ide o zariadenie, kde je potrebné regulovať teplotu, dávkovanie plynov a kvapalín a sledovať hodnotu pH (obr. 1). Základom pre kultiváciu baktérií v bioreaktore je vysoko presné dávkovanie plynov, ako sú kyslík a oxid uhličitý.

    Najmenšie laboratórne bioreaktory majú kultivačnú nádobu s objemom od 500 ml. Rozmery celého zariadenia sú porovnateľné so stolným počítačom. Avšak aj tieto bioreaktory musia byť vybavené všetkými druhmi snímačov, zvyčajne veľmi malých rozmerov. Ich súčasťou sú aj regulátory malého hmotnostného prietoku plynov, ako sú kyslík, dusík, oxid uhličitý alebo oxid uhoľnatý. Je potrebné, aby aj uvedené prístroje boli malých rozmerov. Pre splnenie týchto požiadaviek ponúka holandská firma Bronkhorst regulátory hmotnostného prietoku IQ + Flow.

    Bronkhorst - MASS-STREAM, IQ+FLOW, EL-FLOW Select

    Bronkhorst – MASS-STREAM, IQ+FLOW, EL-FLOW Select – obr. 2

    Pre laboratórne bioreaktory je zvyčajne vyžadovaná presnosť regulátorov prietoku ± 3%. Merače prietoku a regulátory prietoku IQ + Flow (obr. 2) majú garantovanú presnosť ± 1,5% z odčítania plus ± 0,5% z rozsahu, preto požadovanú presnosť spĺňajú, a navyše sú to najmenšie prístroje svojho druhu na trhu. V prípade potreby je možné použiť ešte presnejšie regulátory z rady EL-Flow Select alebo odolné regulátory s krytím IP65 z rady Mass-Stream (obr. 2). Všetky spomínané prístroje sa vyznačujú nielen veľkou presnosťou merania a regulácie, ale aj výbornou opakovateľnosťou (<0,2% z odčítania).

    Tieto regulátory prietoku majú v základnom vyhotovení analógový výstup a digitálny komunikačné rozhranie RS-232, voliteľne tiež RS-485, s rôznymi protokolmi. Možnosti ovládania regulátorov sú teda široké: od analógového riadenia prúdovou slučkou 4 až 20 mA po riadenie najmodernejšími protokolmi, ako sú EtherCAT, Profinet a ďalšie. Pri zapojení prístrojov do siete Flow-Bus (protokol vyvinutý výrobcom Bronkhorst) možno regulátory ovládať prostredníctvom softvéru výrobcu, ktorý je k prístrojom dodávaný zdarma, alebo napr. prostredníctvom LabVIEW.

    Autor článku: Michal Janoško - D-Ex Instruments, s.r.o.

    Kam ďalej?

    Môžete si pozrieť naše ďalšie články, prípadne si prejsť kategórie súvisiace s týmto článkom (), alebo si prezrieť relevantné produkty (Bronkhorst IQ+ FLOW, Bronkhorst MASS-STREAM, Bronkhorst EL-FLOW Select). Viac informácií a zoznam všetkých produktov nájdete na stránke výrobcu Bronkhorst.

    Ak potrebujete viac informácií alebo nám chcete niečo povedať, neváhajte sa obrátiť priamo na nášho odborníka, a to buď prostredníctvom formulára, alebo emailom.


    Novinky